Umělecké soustružení DŘEVA

Soustružení mísy s přírodním okrajem – stručný popis výroby

28 listopadu, 2020

Nedávno jsem dokončil švestkovou mísu s borkou (kůrou) neboli s přírodním okrajem a chtěl bych stručně popsat, jakou metodu jsem zvolil. Největší rozměry jsou 23 cm x 12 cm. 

Kůra švestky je velmi členitá a rozbrázděná a tvoří krásný celek s temně červeným dřevem. Dokončení mísy proběhlo na těžkém stabilním soustruhu Coronet Regent od firmy Record Power. Při broušení jsem ocenil opět funkce otočného vřeteníku.

Začal jsem soustružením čerstvého dřeva. Uchycení na soustruh může být provedeno 3 způsoby: mezi hroty, pomocí příruby nebo vytvořením díry 50mm sukovníkem. Jelikož jsem mísu poprvé soustružil asi před 2 lety, tak si nepamatuji, kterou metodu jsem zvolil.  Z pohledu bezpečnosti odstraňuji kůru v místě uchycení.

Zvolil jsem způsob, kterým se stěna mísy za mokra vysoustruží na konečnou tloušťku, což je obvykle okolo 8 mm. Normálně se nechává tloušťka stěny 10% průměru mísy a po doschnutí se obrobek přesoustruží. Nechal jsem si uvnitř mísy středový sloupek pro uchycení na sklíčidlo, abych až mísa doschne, mohl pohodlně pracovat na vnější straně mísy. Soustružení by mělo být co nedokonalejší, protože mísa už se nepřesoustružuje, ale brousí přímo po vyschnutí.

Proces schnutí nechávám vždy delší než obvykle, čímž je zajištěno, že mísa je správně dosušená, a v interiéru již bude stabilní. Občas se stává, že kůra se v některém místě oddělí od dřeva. Pak je potřeba kůru zpět přilepit.

Broušení je složitější, jelikož po seschnutí dojde k vytvoření elipsy. Místa u vrcholu mísy se pak brousí ručně po směru vláken při stojícím obrobku s kombinací brusných talířů na suchý zip. Nicméně blíže ke dnu mísy se stále dá brousit brusným papírem při otáčení obrobku na soustruhu. Brousím od zrnitosti 40 po 500 a někdy až po 2 000. 

Na vnější stranu jsem použil tungový olej broušený ocelovou vlnou viz video. Pak jsem zaexperimentoval a nanesl jsem ještě jednu vrstvu Food safe oil, čímž vznikl velmi lesklý povrch. Na vnitřní stranu jsem použil jen Food safe oil, neboli olej pro bezpečný styk s potravinami. Borku, která je příliš pórovitá a tento olej by nevytvořil lesklý povrch, jsem upravil olejem Hard Top Oil od Borma Wachs.

Mírná elipsa mísy vytváří zajímavý protažený tvar a taková mísa bude chloubou každého interiéru. Tato mísa bude součástí výstavy, kterou spolu s kolegou Františkem připravujeme, aby mohla pohladit duši milovníkům dřeva. Děkuji za zájem a rád odpovím na jakékoliv dotazy.