Umělecké soustružení DŘEVA

1. kapitola – Příprava dřeva k soustružení

Duben 18, 2016

[cml_media_alt id='277']Část kmene jasanu o průměru 50 cm[/cml_media_alt]

Část kmene jasanu o průměru 50 cm

[cml_media_alt id='274']IMAG3482[/cml_media_alt]

Polovina polena s odřezaným středem

V rubrice Soustružení budu postupně popisovat jednotlivé fáze od přípravy dřeva, přes vlastní soustružení, sušení, dokončovací práce, broušení a  ošetření dřeva. Také se s vámi podělím o své zkušenosti a zážitky. Chtěl bych také natočit ukázková videa. Každý asi očekává, že začnu větou – Nejdříve si zakoupíte soustruh. Začnu ale trochu jinak.

V 1. kapitole se zaměřím na získání a přípravu dřeva. Soustružení mísy začíná pokácením stromu, vlastně bych měl říct zasazením stromu. Pokud jste někdy viděli kácení většího stromu, či jste strom káceli, víte, že se jedná o impozantní událost, kde se několik tun poroučí k zemi. Pak se kmen očistí od větví a musí se dopravit z lesa k dalšímu zpracování. Nařeže se podle toho, co chcete dělat.
Pamatuji se, že jsem asi 3 metrový jasanový kmen o průměru 50 cm zpracovával více než 20 hodin. Možná to bylo tím, že jsem si připravil kus na vázu z jedné poloviny metrového polena, které vážilo asi 180 kg. To znamená, že na soustruh jsem po zakulacení upínal možná 75 – 80 kg! 

[cml_media_alt id='275']Označení středu a ořezání polena.[/cml_media_alt]

Ořezaná polovina polena do kruhového tvaru

Pokud chceme mísu, polena se nařežou tak, aby délka polena odpovídala jeho průměru, v mém případě byly dlouhé 50 cm. Poleno se pak podélně rozpůlí tak, že vyřežete střední část, abyste se vyhnuli prasklinám, které po pokácení začínají od středu stromu díky rychlému vysychání na čelech polena a díky velkému pnutí. Mísa má o něco menší průměr a je nižší, ale vyhnete se zklamání, když dřevo praskne a prasklina jde hluboko směrem ke kůře.

[cml_media_alt id='276']Jiný pohled na kruhový tvar polena[/cml_media_alt]

Jiný pohled na kruhový tvar polena

Tento podélný řez vedu paralelně s osou kmene, kde vznikají dlouhé „hobliny“ a řezání je snazší, než když budete řezat z čela, kolmo na osu. Pak je řezání těžší a asi se i více tupí pila. Vyřeže se asi 6-8 cm pruh dřeva. Tím vzniknou požadované dvě poloviny.  Pak se vyznačí střed a obvod mísy a rohy se odřežou. Snažíme se pomocí motorové pily dosáhnout co nejlepšího kruhového tvaru, aby nevznikaly velké disproporce, které by mohly při točení vytvářet velké odstředivé síly.

Pamatuji si, že se mi několikrát stalo, že 250 kg soustruh se po upevnění kusu dřeva dal do pohybu. Jsou to opravdu velké síly.

Je to dané i tím, že takové poleno 50 x 50 cm z čerstvého jasanového dřeva váží přibližně 90 kg. Půl polena je tedy 45 kg a po odřezání rohů a středového dřeva bychom se mohli pohybovat okolo 40 kg. Navíc, i když máte celkem dobrý kruhový tvar, stále mohou a dost často existují ve dřevě výrazné objemové, a tím i váhové disproporce. 

[cml_media_alt id='252']Jasan 41 x 17[/cml_media_alt]

Mísa z jasanu 41 cm x 17 cm, váha 3,8 kg

Pokud tedy hovoříme o velkých mísách, může jít o velmi namáhavou fyzickou práci s pilou a manipulaci s těžkými vahami. Konečný výsledek vidíte zde, ale i v galerii. Tato mísa pochází z tohoto stromu a váží okolo 4 kg. Kdo je dobrý počtář, tak ví, že rozdíl ve váze polena na začátku a váhou mísy je 10x menší!

 Pokud máme takto dřevo připravené, zvolíme některou z možností upevnění dřeva na soustruh, ale to už bude obsahem další kapitoly.