Umělecké soustružení DŘEVA

Švestková mísa s kůrou

Srpen 31, 2017

Barva dřeva slivoně je fascinující. Uprostřed jsem si nechal středový sloupek pro uchycení, až mísa doschne, abych se na míse mohlo pracovat na vnější straně. Střed sloupku jsem ještě navíc vysoustružil, aby dřevo lépe schnulo. Je to jednoduchá a pohodlná technika, která umožňuje upnout obrobek do čelisťového sklíčidla i z vnitřní strany. I když se tento typ mísy většinou soustruží již na konečnou sílu stěny, čili konečnou podobu, a po vyschnutí se už jen brousí, čímž dochází k tomu, že finální tvar je elipsovitého tvaru, zvolil jsem klasickou techniku, kde se nechává vetší síla stěny, a pak se polotovar přesoustruží a brousí. Tak se opět dosáhne kruhového tvaru. Průměr je 20 cm. Doufám, že mísa pěkně doschne a nepopraská!

Polotovar z čerstvého dřeva/Raw bowl from fresh wood